Domain + Tárhely virtuális szerver - VPS szerver elhelyezés Megoldásaink megrendelés kapcsolat
Gyakori kérdések

1. Mit kell tennem a domainemet ha a virtuális szerveremre szeretném irányítani?
A domainhez a névszervereket biztosító szolgáltatónál kell kérni a DNS beállítások módosítását. A változtatást a virtuális szerverre kapcsolódó IP címre kell kérni. A módosítás technikai átfutása, a DNS működéséből kifolyólag, 12-24 órát is igénybe vehet.

2. Mik a virtuális szerver előnyei?
A technológia előnyei közé tartozik a kedvező ár, üzemeltetési költség és kisebb környezeti terhelés. Virtuális szerver esetén nem szükséges beruházni különálló szerverbe és a szolgáltatás költségként számolható el. További előny, hogy nem igényel helyszíni törődést és nagyon gyorsan oldható meg a bővítése, amivel további megtakarítás érhető el.

3. a. Használhatok-e egyedi Linux kernelt, illetve egyedi kernel modulokat?
A kiadott Linux kerneleket folyamatosan, de konzervatívan, követjük és tesztelés után az új virtuális gépek alapértelmezett kernelét frissítjük. A már futó virtuális gépeknél bővítés, egyéb karbantartás vagy az Ügyfél kérése szerint frissítjük a kernelt. Egyedi kernel modul igényt külön kérjük jelezni és kollégáink ellenőrzik, hogy lehetséges-e a biztosításuk.

3. b. Milyen filerendszerek használhatóak a virtuális gépen?
A Linuxos virtuális gépeken az ext3 filerendszert támogatjuk.

4. Mekkora a maximális memória és merevlemez méret, ami virtuális szerverhez rendelhető?
Gazdaságossági okokból, a Megrendelő szemszögéből, a maximális memóriát 12GB-ban, a lemez méretet 200GB-ban határoztuk meg. Ennél magasabb igénynél bérszerver vagy szerver elhelyezés szolgáltatásunkat ajánljuk. Szerver kiválasztásban és beszerzésben is adunk tanácsot, amennyiben szükséges.

5. Milyen virtualizációs technológiát használnak, mik a megkötései?
Szervereinken Debian Linux és Xen 4.x hypervisor üzemel. Megkötések olyan szempontból érintik a Xen-t, hogy a gazda operációs rendszertől eltérő vendég rendszert csak teljes virtualizációs módban lehet működtetni. Ezért ezeknek a teljesítménye kicsit, de alig észrevehetően elmarad az úgymond natív - tehát direktben gépre telepített - rendszertől. Természetesen a memória méret és diszk kapacitás nagyban meghatározza a lehetőségeket. Egy másik megkötés a kernelt, illetve a kernel modulokat érinti amit feljebb valaszoltunk meg.

6. Milyen felhasználási területekre ajánlják virtuális szerverüket?
Egyik felhasználási terület a szerver konszolidáció. Ez a gyakorlatban a kisebb kihasználtsággal működő gépek migrálását jelenti. Ezzel nemcsak jelentős megtakarítás érhető el, hanem a környezeti terhelés is csökken. Virtuális szerverek nagyszerűen használhatók webszervernek, kisebb terheltségű adatbázis szervernek, backup szervernek, VPN kiszolgálónak, levelező szervernek, névszervernek és még sorolhatnánk.
Olyan esetekben is jó választás egy VPS, amikor nem látható előre egy szolgáltatás várható erőforrás igénye, viszont kezdetben mindenképp szerényebb keretek között szeretnék indítani. Ehhez kapcsolódva megfelelő még időszakos projektek kiszolgálására is.

7. Mennyire biztonságos egy virtuális szerver?
A virtuális szerverek teljesen szeparáltan üzemelnek, nincs mód a VPS közötti átjárásra. A diszkek különálló fizikai particiók, ezért ott sem lehetséges az átjárás. Ugyanakkor minden, szerveren alkalmazott, biztonsági megoldás (tűzfalak, behatolás érzékelők, belépési jogok korlátozása, alkalmazások biztonsági hangolása stb.) a virtuális gépként futtatott operációs rendszerekre is alkalmazandóak.

8. Meglévő szerveremet szeretném virtuális szerverre költöztetni, ez csak nehezen oldható meg?
Ebben az esetben a fizikai szerveren már futó operációs rendszerhez hasonlót érdemes választani. Így minimálisra csökkenthető a szolgáltatások költöztetésével járó plusz munka és egyúttal egy rendszer frissítés is kivitelezhető.

9. Milyen operációs rendszereket támogatnak?
Jelenleg többféle Linux, Windows 2003 és 2003R2, Windows 2008 és 2008R2, FreeBSD a támogatottak. Természetesen lehetőség van alapvetően asztali felhasználásra szánt Windows 7 vagy esetleg Windows XP futtatásra is.

10. Egy fizikai szerverhez képest milyen teljesítmény hátrányt jelent egy virtuális szerver?
Az általunk választott Xen hypervisor egyik előnye, hogy többféle virtualizációs módszert támogat, ezeknek a neve paravirtualizacio es HVM (teljes virtualizacio).
Az elobbi esetben egy olyan operacios rendszer szukseges, amelyhez kifejlesztettek Xen-kompatibilis kernelt es kernelmodulokat, ez egy fizikai gep teljesitmenyehez kepest minimális csokkenest eredmenyez, de a benchmarkok alapjan van, hogy ennel is kevesebbet.
A masik virtualizacios modnal lehetoseg van mas, nem Xen-kompatibilis operacios rendszerek futtatasara, peldául Windows vagy FreeBSD. Ezen opcional a CPU-teljesitmenyben minimális a teljesitmenycsokkenes, azonban az I/O muveletek - diszkmuveletek, halozati forgalom - megfelelő teljesítményéhez driver telepítése szükséges.